Joep van Leersum

Vanleersum
Open scenario
Energy use
-1.4%
CO2 emissions
-2.5%
Energy imports
92.1%
Costs (bln)
32.7
Bio-footprint
0.4 x NL
Renewables
8.9%

What do you see as the main challenge for the EU and/or the Netherlands specific with regards to Energy Consciousness?

Het zal een steeds grotere uitdaging worden om naar de al redelijk bewuste groep nu ook de massa te gaan bereiken. Wat trigger het meest? Geld, competitie en duurzaamheid zijn hier waarschijnlijk het meest belangrijk in.

What is the most important issue with regards to System Integration for the EU and/or the Netherlands and what should be done about it?

De belangrijkste issue is dat het gebalanceerd wordt. Dat bij het geïntegreerd en geconnecteerd systeem waar wij nu steeds meer naar toe gaan (als gas en beton en andere hubs), ook de gecommuniceerde elementen qua consequenties uit worden gebalanceerd. Daar moet je op Europees niveau afspraken over maken, anders zullen individuele regels van lidstaten de integratie van het systeem in de weg staan.

If you could spend 100 billion euro in the EU next year, how would you spend them?

Zeventig zou ik investeren in het creëren van efficiëntere energie markten. Twintig zou ik investeren in energie besparing. De laatste tien zou ik investeren in het verminderen van de luchtvervuiling. De rest zal volgen uit deze investeringen.

What role can the Energy Transition Model play with regards to Energy Consciousness and System Integration?

Het nodigt uit om je wereldbeeld over het totaal systeem te vergroten en tegelijkertijd voor de algehele bewustwording. Een hulpmiddel om een beter gebalanceerde discussie te voeren.